GORAN ROVAN
ŽIVLJENJEPIS
HOBIJI
DOPISNIK TV SLO
NOVINARSTVO
LITERATURA
SPOMINI
VIDEO
RAZSTAVE
FOTOGRAFIJE


goran@nikamedia.si
gsm 041 327 848

 

ODMEVI NA MOJE POROČANJE 

KOMENTARJI ZADNJEGA SPUSTA PO SAVI

 Spodaj zbrani komentarji, ki so pobrani iz različnih spletnih portalov (niso vsi), povezani pa so z mano in komentiranjem tragične nesreče, ki se je zgodila na Savi, 3. julija 2008, sicer ne sodijo ravno pod naslov te strani – Odmevi na moje poročanje, saj sem bil sam udeleženec »Zadnjega spusta po Savi« in sem v njem čudežno preživel in potem še reševal ponesrečence, nisem pa o tem poročal kot novinar.
Ne bom se spuščal na vse »dobronamerne« komentarje, ker si pisci, ki jih pišejo tega niti ne zaslužijo in upam, da bodo nekoč le spoznali, kakšne neumnosti so klatili in kaj so s tem povzročali tistim, ki smo vse to doživljali. Skratka, očitno je, da nekateri poznajo življenje samo preko svojega monitorja in še nikoli niso gledali smrti v oči.
Glede priznanja me ni sram priznati, da sem prepričan, da sem si ga zaslužil skupaj z vsemi, ki smo reševali življenja. Nismo reševali zaradi priznanj, bi nam pa vsem v teh težkih trenutkih, ki jih doživljamo po tragediji, ki bodo za vedno zaznamovala naša življenja, bila ta priznanja zagotovo velika moralna podpora, priznanje, da smo nekaj dobrega naredili in bi nam vsem veliko pomenila. Največ pa meni in vsem ostalim seveda pomeni, da smo tri ponesrečenke potegnili iz vode, da smo s tem eno življenje rešili in da bo družina mojega prijatelja Kristijana Janca ostala samo brez očeta, imela pa bo mamo, ki jo seveda čaka še marsikaj, vendar sem prepričan, da bo zmogla, saj ji bomo tudi drugi pri tem pomagali. To morda ni nič za vas, ki znate samo kritizirati, pa nič dobrega narediti, pa pustimo to.
Seveda si tega priznanja, niti kakšnega drugega ne želim. Me pa moti in to me ni sram povedati, če kdo iz tega dela politični marketing, povzroča krivice in deli reševalce na takšne in drugačne. Vem, da predsednik ali kdo drug ne more nagraditi vseh, niti ni potrebno, sem pa razočaran, da mene in vseh drugih, ki smo prvi priskočili na pomoč, na sprejem sploh ni povabil, medtem ko je bilo tam po mojem dvesto potapljačev in drugih reševalcev. Boli me tudi to, da so priznanje dobili tudi nekateri, ki so prišli tam po uradni dolžnosti, ki so naredili zgolj policijske zapisnike, vodili novinarske konference, verjetno pa še kaj drugega, da ne bom krivičen. Moti me tudi, da se enačijo tisti, ki so bili tam službeno in bili za to plačani, potem pa še nagrajeni, in se jih enači z drugimi, kot sta bila dva policista, ki sta reševala in oživljala sama, ne zaradi tega ker sta bila vpoklicana. Nihče jih ni klical, sama sta prišla na mesto tragedije in pomagala reševati življenja, oživljati, čeprav nam vsem skupaj ni uspelo, smo se pa vsaj zelo prizadevali za to. To sta Rade Ivkovič in Dušan Černač.
Vsa pohvala vsem, ki so sodelovali v reševalni akciji, od potapljačev, vodnikov reševalnih psov, gasilcev in drugih. Za nikogar ni bilo lahko, bili pa so nagrajeni s tem, prav tako jaz, da so vse žrtve te tragedije našli in svojcem in prijateljem olajšali muke in trpljenje ob čakanju in iskanju, ki bi lahko trajalo še dolgo, ali pa trupel celo nikoli ne bi našli. Vsa pohvala resnično vsem, tako potapljačem, ki so naredili veliko, veliko tvegali in se izpostavljali. Sam dobro poznam, kaj je v Savi in ob njej in vem, da jim ni bilo lahko, zato sem jim po svoje skušal pomagati, z nasveti, fotografijami. Tudi ostali, ki so iskali v čolnih, helikopterju in na obali niso imeli lahkega dela. Savska obala je strma, zaraščena, polna skritih pasti in samo sreča in previdnost sta botrovala, da se pri reševanju ni komu kaj zgodilo. In vsi ti so iskali več dni, brez plačila in to seveda ni bilo prvič. Res si tudi ti zaslužijo, da jim nekdo reče vsaj hvala.
Ob vsem tem blatenju pa sem bil deležen tudi lepih in vzpodbudnih misli. In tudi zaradi teh mi je bilo potem lažje. Verjamem, da so na svetu še dobri ljudje, takšni ki dobro mislijo in tudi kaj dobrega naredijo, čeprav je teh, sodeč po odzivih bolj malo. Sem pa prepričan, da se je ravno za take in tiste, ki so zaradi žalosti in trpljenja tokrat utihnili, vredno potruditi in vredno živeti. Hvala vsem za vse to, res tudi dobra misel in lepa beseda zdravita in dajeta novih moči.  

Prispevek v Odmevih na TVS

 Rtvslo.si

1. bartol (16.07.2008 || 14:31:54)
aha,tud tukaj je kučan s pomočjo združene liste naščuval turka, naj ne odlikuje novinarja rtv slo. če bi šlo npr. za novinarja 24ur ali svet (a kanal) bi verjetno dobil kar dve medalji!
2. buuu (16.07.2008 || 14:36:45)
1. bartol - in ti si bil seveda priča temu ščuvanju in sedaj razglašaš sveto resnico. You suck! Sicer pa - če so se odločili komu podeliti priznanja, naj bi jih vsem, ki so aktivno sodelovali, da ne bi bila komu storjena krivica.
3. švarci (16.07.2008 || 14:48:43)
pravilno je, da se vsem, ki so bili zaslužni podeli priznanja.
4. cunctator (16.07.2008 || 14:51:36)
Patetično! Pomagaš zato, ker želiš pomagati sočloveku in ne zato, ker hočeš dobiti priznanje. Če ga nisi dobil, ga pač nisi, sam pri sebi pa se zavedaš, da si storil, kar si lahko in se zato boljše počutiš. Če pa nisi dobil priznanja, pa ne moreš zato iti na TV in o tem govoriti.
5. džeri (16.07.2008 || 14:53:08)
Turk se je malo zaletel misim, da bi lahko malo počakal saj se z takimi stvarmi nikamor ne mudi.
6. TineB (16.07.2008 || 14:55:37)
Zakaj potem g. Tuerk ne podeli priznanj tudi službam, ki s kraja prometnih nesreč odstranijo trupla? Resno.
Odlikujemo pobiralce trupel ... Noro! Medtem ko človeka, ki je dejansko rešil eno življenje (g. Rovan), pa mirno spregledajo ... Kot tudi mnoge gorske reševalce, ki tedensko rešujejo zablodele planince ... In tvegajo življenja. Na njih se nihče ne spomni. In reševalce in gasilce, ki dejansko rešujejo življenja pri prometnih in drugih nesrečah ... Kje so pa zanje priznanja? Bravo, g. Predsednik! "Pametna" poteza. Politično motivirana podelitev priznanj? Smrdi ...
7. škorc (16.07.2008 || 14:58:39)
Samo res, človek je reševal, da bo dobil priznanje predsednika. Vsaka čast. če bi samo tako talali priznanja bi jih imel že vsak tretji. Da ne bo pomote - kar je naredil je bilo pogumno, samo....
8. fios (16.07.2008 || 15:02:26)
Priznanja bi morali podati konec leta ali pa še kasneje (če je to sploh potrebno). Sicer pa se ne dobi odlikovanje za nekaj pogumnega ali pohvalnega, ampak za nekaj kar se na dolgo in široko premleva po medijih.
9. jurist (16.07.2008 || 15:03:08)
Strinjam se, da bi moral tudi g. Rovan dobiti priznanje. Cunctator: drži, da človek pomaga drugim zaradi želje po tem, ne pa zaradi priznanja. Prepričan sem, da v ljudeh, ki so šli pomagat drugemu ni bilo niti misli na priznanje ampak zgolj želja po pomoči. Res pa je, da bi vsakega človeka verjetno prizadelo, da bi dobili za pomoč priznanje, on pa ne. To je povsem človeško in tudi povsem pravično bi bilo, da ga dobi. Dajmo podobne primere obravnavat podobno, drugače hitro pride do kakšnih krivic, zamer... in tukaj so se očitno zmotili v predsednikovem uradu. G. Rovan in vsi ostali reševalci: čestitke in vse priznanje za delo, ki ste ga opravili!
10. Lluka (16.07.2008 || 15:04:12)
@TineB mislim da si pravilno napisal.....da mirno spregledajo gorske reševalce ki se podajajo v gore v najbolj nemogočih razmerah in rešujejo planince..... Te bi bilo potrebno nagraditi s priznanji,da se tkole vsak dan al pa najmanj 1x na teden podajajo v gore reševat ljudi.... kjer 1x prinesejo truplo,drugič pa poškodovanega planinca. Tako da g Rovan.... ne pretiravat in bit užaljen če vas je g Turk spregledal. Pač.... tako je.
11. kmetozar (16.07.2008 || 15:06:11)
Gre za pomen odlikovanja. Če pustimo ob strani jajcanja po medijih, si ga je za svoje dejanje zaslužil, ni ga pa dobil. Welcome to the club ... Sicer pa je Tuerk najprej z govorom na Dan državnosti in pa kasneje z imbecilnim pristopom k imenovanju veleposlanikov najprej kot predsednik, potem pa še kot profesor prava pri meni izgubil vso kredibilnost.
12. galus (16.07.2008 || 15:06:54)
Predsednik imajo pač premalo pametnega dela in se zaletavajo..Hoteli so prehiteti premjerja,mogoče bodo sedaj šli z motorko žagat podrto drevje v Gornji Grad. PS:.Menda bo obiskal Barosa. To bo pa redko viden obisk.
13. Parodius (16.07.2008 || 15:08:12)
Če je to res, si zasluzi priznanje ... on je direktno tvegal zivljenje, ne vem ce so ga potapljači, ki so "resevali" potem ko ni bilo vec kaj resit ... no pa ne me narobe razumet, vsaka cast vsakemu ki je sodeloval pri resevanju -.... l.p.t
14. Vinci (16.07.2008 || 15:08:52)
Odlikovanj sploh ne bi smeli podeliti... To je bila čist populistična akcija predsednika.
15. pini (16.07.2008 || 15:08:59)
"Svojo vlogo pri reševanju je Rovan opisal takole: Ko se je tragedija zgodila, tega sprva niso vedeli, saj so mislili, da se je eden od čolnov zgolj prevrnil. Zatem se je skupaj s še tremi potniki v gasilskem čolnu brez pomisleka podal skozi prelivno polje... " Torej, oni se niso podali v reševanje, samo šli so naprej, ko pa so prišli do kraja nesreče, pa so odreagirali kot bi pač odreagiral vsak zdrav človek in so ljudem pač poskušali pomagati. Močno dvomim, da bi se podali v reševanje, če bi vedeli, kaj se je zgodilo. Res močno dvomim, da bi tvegali svoje življenje. Za razliko od reševalcev, ki pa so vedeli, v kaj se podajajo. Pa ne glede na to, ljudje so umrli, g. Rovan pa se čuti neskončno užaljenega, ker ni dobil medalje. Medalja za hrabrost je nekaj, kar te razveseli, nedodelitev medalje pa nikakor ne more biti razlog, da človek joka. Vsaj ne v javnosti. Prej je bil junak, zdaj je pa samo še bedak.
16. joze234 (16.07.2008 || 15:14:04)
No pa začnimo, stara dobra Slovenija............fovšija, zamere in komu kaj.  
17. piton01 (16.07.2008 || 15:16:11)
Še en dokaz, da metek in medalja nikoli ne zadeneta pravga človeka !!! Me zanima oz naj mi kdo pojasni zakaj je župan Krškega g. Bogovič dobil priznanje za častno dejanje !?
18. Drncl (16.07.2008 || 15:22:40)
To pa je res debilno. Pomagaš zato, ker nekdo potrebuje pomoč in ne zato, da dobiš priznanje. Po tem se vidi kak karakter človeka si. S takimi izjavami samo sebe osmeši.
19. kreen (16.07.2008 || 15:27:19)
Drncl, se podpišem... milsem da se greš pa ob taki tragediji pi*dit ker nisi dobu priznanja...svašta!!!! lepo da si pomagu, sam ne pa pol "poberat slave" na račun 13 mrtvih.
20. posavc (16.07.2008 || 15:33:40)
Če so štirje v čolnu, ki so rešili življenje edine preživele, zakaj je g. Turk nagradil le dva? Se vam ne bi zdelo trapasto, da vas izpustijo? Poleg tega je Rovan prvi podal informacije, da ste kaj zvedeli kaj se je tam zgodilo. Če bi čakali na uradne informacije jih ne bi imeli do enih zjutraj! Naj se na uradu predsednika zamislijo kje se informirajo ob takšnih zadevah in naj ne hitijo. In takrat ni nihče razmišljal o odlikovanjih, verjemite mi, sem bil preveč blizu.
21. krskopulc (16.07.2008 || 15:33:44)
Če si gdo zasluži medaljo si sigurno g. Rovan, nečak Naglič in pa gasilca v čovnu. Če ne bi blo njih, oziroma če bi se "usral" bi blo 14 žrtev. Tvegal so svoja življenja, so mel velko srečo, lahk bi blu 18 žrtev. Turk pa itak de bo sam "žvino" nagradiv! Me zanima ka bi blu če med umrlimi ne bi blu tulk "žvine"??? ...pomoje bi jih glih pov najdl na hrvaškem... Prov je de se reagira, itak de se ti neumno zdi.  Za mene ste našteti ljudje junaki, svaka vam čast!!! Gnila je ta slovenska oblast....
22. posavc (16.07.2008 || 15:39:14)
Še pojasnilo za župana Bogoviča. Pretekel je celoten jez, da bi čimprej prišel na mesto nesreče, kjer je takoj pomagal oživljati ponesrečene. Bil je eden redkih, ki je znal nuditi prvo pomoč. Prav tako se je z gasilcema podal v čoln, ko so še iskali ponesrečene in jih spravljal na kopno. Sam nekaterim med vami to ne pomeni veliko, ker ste sedeli pred televizorji in mislili, da gledate kakšen novodobni reality show. Pa to ni bil! Pri nas je umrlo trinajst ljudi, ki smo jih vsak vsaj malo poznali. Tako da prosim izbirajte besede. Med bralci so morda tudi svojci žrtev.
23. marjan_1 (16.07.2008 || 15:52:33)
Mogoče g. Rovan ni član katere od koalicijskih strank in zato ni dobil priznanja.
24. zabekg (16.07.2008 || 15:56:17)
posavc Ne želim sedaj nekaj brezveze pisat, toda poglej. Tudi pri nas na ptujskem območju so se pred leti trije s čolnom prevrnili in žal je en izmed njih potonil. Ker niso bili "pomembneži" ampak navadni dobrovoljčki, jih ni nihče reševal, kaj šele iskal, ampak so počakali, da se je truplo ustavilo na hidroelektrarni. Tudi drugače se mi zdi noro, da ljudje govorijo o stroških, ko je potrebno reševat ljudi, za katere je še velika verjetnost da živijo (npr. gorsko reševanje), tukaj, ko je bilo vsem jasno, da je za njih prepozno, pa se je vključila cela Slovenija, vključno z helikopterjem. Verjamem, da gre za hud udarec, ampak ne bit sedaj najbolj pameten, da vas je zadel udarce. Šlo je za nepremišljenost peščice ljudi, za kar je nasrkalo 13 ljudi.
25. nixo (16.07.2008 || 15:56:26)
Kakršnokoil nagrajevanje nima smisla, verjetno je bil ta novinar res prezrt, a verjetno je bil prezrt še marsikdo, samo ne more tega izpostaviti tako kot to lahko novinar. Turk pa itak nekaj prehiteva in se zaletava, tako ali tako je nagrajevanje nesmiselno, ker marsikdo marsikdaj kaj naredi dobrega pa nihče ne ve nič o tem, kaj šele da bi se ga nagradilo. Pomaga pa menda vsak zato, ker hoče pomagat, ne pa zato, da bi bil potem nagrajen.
26. mylife (16.07.2008 || 15:59:49)
Nekateri izjemno uživajo, ko napadajo predsednika dr. Turka, ampak to so znova populistični napadi desnice, ki je rjovela pred volitvami, navijala za svojega Peterleta, bila prepričana o absolutni zmagi, potem pa ... Enako bo jeseni, borci obramboslovca Janše tulijo, samo žal bodo po 21. septembru zaradi krčev joka poraza ... Pa gremo k temi -- predsednik sam ni bil tam, ne ve, kdo je sodeloval v akciji, ampak so mu imena posredovali. Če je naredil res tako veliko napako, sem prepričan, da jo bo priznal, Rovanu in drugim pa podelil priznanja. Dr. Turk je tak, da napake tudi prizna, dočim jih obramboslovec Janša nikdar. Ker ljubi laži in kraje tekstov. Bobu bob.
27. TineB (16.07.2008 || 16:01:51) @piton01 G. Bogovič (župan občine Krško) je dobil priznanje za "zdravo pamet", ker je bil eden tistih, ki se niso brezglavo podali v smrt - čeprav so vedeli, kako nevaren je spust čez zaporo. Zakaj še nismo izvedeli podrobnosti z obdukcije - koliko si ti veslači imeli promilov alkohola v krvi. Ker trezen človek ni zmožen take idiotske odločitve, da se spusti skozi zaporo HE. Ali pa ima pač IQ 50.
G Rovan je upravičeno užaljen. Jaz bil tudi. Če se že podeljuje priznanja, naj jih dobijo tisti zaslužni - ki so res REŠILI življenje (in ne le iskali in pobirali trupel). Itak pa, kot sem že rekel, bi morali priznanja dobiti gorski reševalci in požrtvovalni reševalci, zdravniki in gasilci, ki dnevno rešujejo življenja ob nesrečah.
Ta podelitev priznanj tem potapljačem pa - čeprav si tudi zaslužijo pohvalo za požrtvovalnost - pa je le politično motivirana promocija in PR stunt. Žal.
28. TineB (16.07.2008 || 16:09:41)
In res: če bi se tam prevrnilo 14 čeških turistov, vsega tega medijskega pompa ne bilo. Ker pa je šlo za župana, poslanca in druge živine pa se iz tega dela taka zgodba.
Ni šlo za nesrečo, šlo je za nepremišljeno in malomarno dejanje - ki je botrovala smrti trinajstih ljudi. Ampak tega nihče ne upa glasno povedati. Primer: ko so se izgubili tisti belgijski skavti v Alpah, so jih vsi kritizirali in zmerjali, ker so se nepremišljeno podali v gore in so jih morali iskat in reševat. Tudi nizozemska turistka, ki se je ponesrečila pri Peričniku je bila "neprimerno obuta". Gospode funkcionarje si pa nihče ne upa pokritizirati - in njihove nespametne odločitve, da prečkajo zaporo - ki se je zelo tragično končala. Naj počivajo v miru, ampak treba je pač reči bobu bob. Pa si nihče ne upa. Tipična slovenceljska samocenzura.
29. ma(r)kovec (16.07.2008 || 16:13:18)
sram me je, da sem novinar! reševati ljudi in pričakovati nagrado! obsojanja vredna samopromocija!
30. Drncl (16.07.2008 || 16:24:03)
Jaz se s tem popolnoma strinjam, da bi g. Rovan in še kdo drug moral dobiti priznanje. Zdi pa se mi ta način butast, sedaj po tragediji nekaj jokat, da ni dobil priznanja. Kot da bi sedaj po tej tragediji še iskali nek način samopromocije in jamranje čez sistem. Pač je tako bilo, Türk gor dol, dal je priznanja tistim, ki jim je pač dal. Gremo naprej.
31. TineB (16.07.2008 || 16:26:30)
@markovec G. Rovan ni pričakoval in zahteval nagrade. In tudi ni zato reševal. Je pač človeško odreagiral in poskušal pomagati v času nesreče - in to je občudovanja vredno. Marsikdo bi samo zastal ali pa histerično vreščal. A ker se je Urad predsednika RS vseeno odločil podeliti nagrade za reševanje v tem primeru (kar je po moji oceni precej prenagljena poteza, ki je politično in PRovsko motivirana), bi res lahko pričakovali, da bodo nagrajeni tudi tisti (ni to le g. Rovan), ki so reševali prvi. A nekateri so bili - nalašč ali iz malomarnosti? - spregledani. In prav je, da se to pove. Upam, da se oglasijo še ostali, ki se jih je spregledalo. Medij pač radi delajo heroje iz ljudi, ki to niso - in spregledajo tiste, ki si to res zaslužijo. Kdo je bolj požrtvovalen in zaslužen: nekdo, ki v afektu priskoči na pomoč, ali nekdo, ki rešuje po profesionalni / službeni dolžnosti? Zanimivo vprašanje, kajne ... IMO si nagrado prislužijo oboji, ampak tisti prvi laični reševalec je pa vseeno vreden večje pohvale - ali pa vsaj tega, da ge ne spregledajo - če že morajo koga hvalit, za dejanja, ki bi morali biti itak samoumevna.
32. hebl (16.07.2008 || 16:39:35)
rešiš politika: dobiš medaljo, rešiš navadnega smrtnika: nihče ne ve za tebe, dvoličnost kot vedno... na sploh pa je ta nesreča (za katero so si žrtve povsem same krive) prenapihnjena in hkrati zapostavlja vse druge žrtve preostalih nesreč, ki so zgleda manj vredna življenja glede na pozornost medijev...
33. angelmanuel (16.07.2008 || 16:41:53)
Rovan verjetno psihično še ni čisto pri sebi.. Sigurno se mu mota po glavi milijon stvari. Lahko bi tudi on bil med mrtvimi. Tvegal je veliko. Pa ne samo enkrat. Tudi, ko so vlekli ponesrečene iz vode je tvegal. Lahko bi končal podobno kot ostalih 13. Njemu in tistim v čolnu, ki so šli reševat ponesrečene gre zasluga, da so rešili eno življenje. In ravno zaradi tega bi morali biti nagrajeni vsi, ki so bili zraven. Ne pa samo dva iz čolna. To seveda ni pravično. Med nagrajenimi pa so npr. takšni, ki v vodi sploh niso bili.
Ob vsej tej masi ljudi, ki je tako ali drugače bla prisotna zraven na vodi in na suhem bi pa morali to kdo si zasluži odlikovanje in kdo ne dobro premislit in si vzet čas zato. Ne pa da odlikujejo dobrih 10 dni po nesreči in nekatere prezrejo. Rovan sigurno ni pričakoval nobene nagrade ampak to pa ga sigurno moti. V takšni situaciji bi marsikoga od vas tudi motilo, če ne bi dobili odlikovanja. Razen dveh na čolnu ostali, ki so bili nagrajeni niso rešili niti enega življenja. Rovan pa ga je.
34. jurij ajdovec (16.07.2008 || 16:43:56)
1200 reševalcev na reki Savi je dokaz, da bo lahko g. predsednik Tuerk prihodnje leto 2009 sestavil bolj spodbuden govor Slovencem in Slovenkam ob dnevu državnosti. "V prihodnosti moramo narediti..." je modroval malo pred nesrečo 24. junija v Lj. Ko sem slišal tisti govor sem si mislil, da v Sloveniji očitno nihče nič ne dela oz. je vse narobe.... Nesreča pa vas je v Sloveniji tudi prebudila in ozavestila, zakaj se še vedno izkopava trupla oz. kosti iz leta 1945 in dalje......če je npr. gospod Janc moj brat in ga ne bi našli reševalci v strugi Save pri Blanci, bi hotel, da ga iščejo do Slavonskega Broda, vse dokler ga ne bi našli, kot svojec slehernega ponesrečenega bi želel videti truplo, brez katerega se ne moreš od svojega bližnjega poslovit.
In če je npr. bil moj brat od kakšnega titovega učenca ubit in zakopan na enem od tisočih nerazumljivih "prelivnih poljih komunizma", potem ga imam ravno tako pravico pokopat oz. se simbolično od njega poslovit.Tako bo vsak, ki vrne svojcem najdeno ponesrečeno mrtvo drago osebo iz vode- iz zemlje- iz gora odlikovan z hvaležnimi neizjokanimi solzami svojcev. Odlikovanje pa se deli tistim reševalcem, ki kaj rešijo, da nekaj oz. nekdo preživi. Slovenskemu predsedniku ne bo treba odlikovati nobenega partizana, ki je pomagal "reševati" domobrance, ker so se kar sami odlikovali. Tragedija na Savi pa je še en dokaz za vse tiste, ki verjamejo v enega boga "Znanost", človek postane njegova žrtev.
35. skitnica (16.07.2008 || 16:44:26)
20 posavc; kdo je nagrajen in kdo in kdo bi prvi informiral javnost sploh ni važno, Rovan je tam bil naključno in je lahko podal takoj informacijo, kako so se in zakaj našli tam vsi je pa drugačno vprašanje, vem samo to če bi se zbrala grupa ljudi in se po Savi spuščala navzdol bi takoj priletela policija in vse nagnala stran pa mogoče tudi ovadila sodniku za prekrške v najmanjšo roko.
36. marjan_1 (16.07.2008 || 16:56:37)
Velika živina se je naredila "pametno".
37. metodus (16.07.2008 || 17:03:36)
cunctator: podpišem. Samo da si na TV in radiu. Predsednika vlade in države bi se lepo zmenila
in rekla: vsem, ki so pomagali, iskreno priznanje. Ne pa da so iz tega naredili
celo, nepotrebno ceremonijo! Že tako je bilo dovolj žalosti.
38. avalon7 (16.07.2008 || 17:09:25)
Po mojem mnenju bi morali medaljo dobiti sam tisti, ki so bili na kraju dogodka v času nesreče in so se podali reševati, ko jim je pretila življenjska nevarnost. Pri tej podelitvi pa je prišlo do tega, da je so delili medalje po principu ta je naš podelimo mu jo. Kot je že nekdo prej omenil bi po tej logiki morali dobiti medalje tudi tisti, ki z cest po nesreči odnesejo trupla...itd. Vsepovsod se medalje podeli tistim, ki so v tistem trenutku bili prvi na mestu in ne tistim, ki so čez nekaj dni našli vsa trupla. Razlika je v tem da so imeli ljudje na kraju dogodka le delček sekunde da se odločijo ali bodo tvegali ali ne in to dela njihovo dejanje izjemno. Pa za komentar nekoga pred mano, ki pravi da če bi imeli čas za razmislek tega gotovo nebi storili...vendar ostaja dejstvo da to so storili in zato bi jih bilo potrebno primerno nagraditi. Marsikdo potem ko neko dejanje že opravi se zamisli in se spomne v kakšni nevarnosti je bil vendar ta dvom zato iz njega ne napravi nic manjšega heroja. lp
39. nesesekirat (16.07.2008 || 17:22:25)
G. Rovan, popolnoma človeško je, če se ob tem, da so vas pri odlikovanjih spregledali, čutite prikrajšani. Nisem več mlad, tako da sem imel sam nekajkrat osebno priložnost to občutiti na "lastni koži" (niso delili odlikovanj, ampak denarne nagrade-ti si delal, tisti, ki je znal "gofljati" pa je pobral nagrado za tvoj trud). Vendar, g. Rovan, tega enkratnega občutka, da ste sočloveku rešili življenje ter njegove in njega bližnjih večne hvaležnosti vam ne more vzeti nihče. Medalja zarjavi, občutki ostanejo. Z medaljo ali brez, ostajate ČLOVEK !!!
40. Ted (16.07.2008 || 17:23:29)
Oreng kiks predsednika. Lepo bi bilo da ga ob priložnosti popravi.
1. nesesekirat (16.07.2008 || 17:33:02)
Barol, ne vem, ali misliš resno, ali si tak cinik. Karkoli že si, skrajno neokusno je v to tragedijo mešati g. Kučana. Če pa misliš resno, bi te milo prosil, če že misliš, da je pri "vsem zraven", da g. Kučana prosiš, da mi poviša "penzjon" in zniža ceno kruha. In številni komentatorji, ki niti ob taki tragediji ne morete brez vaše "blesave" politike; postavite se "v kožo" številnih, ki so v tej nesreči izgubili svoje bližnje. Slej ali prej vsakdo pride na vrsto.
42. rebelrebel (16.07.2008 || 17:37:30)
Turk podeljuje nagrade, kriv je Janša, kdo pa drug
43. _MIk3_ (16.07.2008 || 18:06:08)
Tole je namenjeno vsem raznoraznim "pametnjakovičem", ki se jih tu več kot gnete.
Lepo bi prosil, da nehate udrihati čez potapljače, češ "medaljo za trupla so dobili" in "kolko ljudi so dejansko rešli" in kak enostavno je to delat ter še blablabla Kot prvo, moj oče je podvodni reševalec in je sam sodeloval pri iskanju ter osebno našel 2 trupli. Pri iskanju ponesrečenih je tvegal svoje življenje, tako kot vsi ostali. Potaplanje v savi je vse prej kot mačji kašelj. Kot drugo me zanima, koliko jih vas je sploh že kaj drugega počelo, kot "šnorkljalo" po površini in gledalo ribice na morju. Vem, da je zlo enostavno, ampak tisto ni potapljanje. Lepo bi vas prosu, da nehate udrihati čez njih in saj za kako minutko ali 2 vklopite možgane ter preberte kake oslarije kvasite. Kot tretje naj opišem kako približno je izgledalo to podvodno reševanje. Ljudje so se potapljali v Savi, v globini 4-7m, v zelo močnih tokovih, z vidljivostjo manj kot pol metra pred sabo ter samo tipali pred sabo če bodo koga zatipali. Svetilke ne pomagajo nič. Predstavljajte si sebe na njihovem mestu, koliko bi vas bilo takih junakov, da bi to počeli. In to popolnoma prostovoljno. Kot četrto bom omenil, še eno lansko reševanje, ko so iskali ponesrečenca na Blejskem jezeru. Potapljali so se v globini 30m, pri 4 stopinjah celzija, z vidljivostjo praktično nič ter tipali pred sabo. In zatipali. Upam, da sem vam malo razjasnil, kako te stvari potekajo/so potekale. Kot peto potapljači si medalje zaslužijo ne samo zaradi tega reševanja, ampak tudi za vsa nazaj ter za tista, ki (na žalost) še pridejo na vrsto. In gospod Rovan si jo tudi zasluži ter ga podpiram.
44. bgt (16.07.2008 || 18:22:32)
Izredno patetično. Tu se vidi, kako razmišljajo Janševi podrepniki kot je tudi Rovan
45. HSapiens (16.07.2008 || 18:36:02)
Tole stokanje se mi res zdi licemerno, a je reševal z razlogom, da bo dobil priznanje, bedno.
46. mikoš (16.07.2008 || 22:03:56)
SPOŠTOVANI reševalec rešitelj, kugla in medalja vedno zgrešijo prave prsi. Pred sigurno, ali verjetno smrtjo sem jih v življenju rešil, kar nekaj več kot je bilo vseh v treh čolnih, natančne podatke bi moral čakati tja do 2 dni, dnevnik je knjiga, ki ve več kot jaz na pamet. Nikoli nobenega priznanja, razen tistih iz NOB partizanskih, kjer je veliko tega, da bi bil tiho, pa ni uspelo. Potem, ko vedo vsi, da si vreden, ne dobiš nič, najbolje, da ne ve nobeden, pa je to božja zadeva.
47. dmjn (16.07.2008 || 22:42:20)
Tisti, ki so pomagali in reševali so opravljali častno delo. Neroden je predsednik, ki podeljuje medalje za trupla, ne pa za reševanje. To se mu je pač pripetilo. Upam pa, da ne bo podelil kakšne medalje za 20.000 mrtvih, ki še danes nimajo grobov. Kritike pa ni sposoben izreči na pravi način. SD ima pač neko svoje trdo jedro, ki se vrti okrog glavnega viteza okrogle privatizacije.
48. odpadnik-1 (16.07.2008 || 23:20:45)
Kolikor se spomnim je Janša te ljudi Turku predlagal, podrobnosti pa so kočljive.
49. mikoš (17.07.2008 || 00:19:49) 48.
odpadnik-1- Dobro da nisi zraven, on kot odpadnik bi lahko predlagal tebe.
50. amaterček (17.07.2008 || 08:07:23)
Mnogi resnično ne morete iz svoje kože! Ljudje so umrli in ni jih več med nami. Na bregu Save, blizu mesta tragedije, gorijo sveče. Na nobeni ne piše, kdo jo je prižgal, položene so naključno, tako so in bodo tudi dogorele. Morda pa bi se morale sveče razlikovati vsaj po barvah? Če kdo ne razume mojega namiga, naj se preveč ne trudi. (Epistola non erubescit).
51. provokatorr (17.07.2008 || 09:29:01)
A so nekaterim tablete spustile, da vsepovsod vidite komuniste in kosti??? Pojdite h kakšnemu zdravniku, ki vam bo predpisal obisk pri specialistu, ki vam bo dal tablete, da bodo komunisti in kosti izginile.
52. skojevc (17.07.2008 || 10:09:57)
Hm, tudi sam sem ob vesti o odlikovanjih pomislil na Rovana in ostalo posadko gasilskega čolna. Prvi kiks predsednika?
53. tomazzek (17.07.2008 || 12:28:27) jurij ajdovec, lepo - hvala za tvoj prispevek
54. posavc (17.07.2008 || 13:28:46) Žalostno pa je, kako je o podelitvi odlikovanj na Brdu poročala TV Slovenija. Pri Dnevniku ni niti omenila spregledanih (Gorana in policista). Pri Odmevih pa so končno le (na kratko - brez izjav) omenili, da so bili nekateri pomembni soudeleženci reševanja spregledani. Pa za vašega človeka gre!? Še dobro, da je MMC naredil, kar je naredil. 

Delo.si

…14.07.2008 | 20:55:37
Kar se tiče reševanja nimam kaj pripomniti. Le vesel sem, da še ni med reševanjem prišlo do napak in posledično še več žrtev. Lahko pa rečem, da si celotna ekipa z Jancem na čelu zasluži mir in spokoj, predvsem pa OPOZORILO potencialnim *bodočim * akterjem nesmiselnih praznovanj, kenede?
Albin Gladen | 14.07.2008 | 20:46:36
Novinarja Gorana Rovana je sam Bog odlikoval s še enim življenjem, ker je imel srečo, da se je pri prepovedanem spustu nahajal v gumenjaku, kjer so vsi preživeli. Potem je pa reševal, tako kot mnogi drugi. Bil je prvi, saj je bil med udeleženci nespametnega in nedopustnega spusta skozi prelivna polja.
Če zasluži odlikovanje, zasluži tudi kazensko ovadbo. Ostali so žal plačali z življenjem.
goretex | 14.07.2008 | 20:34:38
Odlikovanje prejeli samo partijski tovariši. Ni pa predsednik države odlikoval novinarja Gorana Rovana, četudi so novinarji pred podelitvijo odlikovanj pozvali predsednika, naj ne spregleda dopisnika TV Slovenije, ki je sodeloval v akciji reševanja edine preživele Ane Janc. Klub posavskih novinarjev je pri tem poudaril, da je Rovan kot udeleženec spusta med prvimi, če ne celo prvi, poslal z Blance sporočilo o nesreči. Opozorili so tudi, da bi si odlikovanje za požrtvovalnost pri reševanju zaslužil tudi policist Rade Ivkovič.
NOVINAR in POLICIST pa očitno nista prave barve?
ljubljanski klošar | 04.07.2008 | 14:22:48
DRAGI ŽALUJOČI! RAVNO BEREM KNJIGO Z NASLOVOM "ŽIVIMO ŠELE POTEM, KO UMREMO". PRIPOROČAM BRANJE V TOLAŽBO. NAJBOLJ ME PA "JEZI", DA SE SEDAJ UGIBAJO O ŠTEVILU OSEB V ČOLNIH. JASNO SE JIH DA PREŠTETI OB ZADNJIH POSNETKIH ROVANA. MIR, LUČ IN ENOST NAJ BO NJIHOVA POT. 

Lokalno.si

Napisal Andrej Matič dne 13.7.2008 ob 20:31 uri.
Dobra fotogalerija Goran, vendar vemo, da ni preveč vesela. Lep pozdrav, Andrej
Napisal Janez Turinek dne 14.7.2008 ob 15:48 uri.
Iz tujine še vedno nemo premišljujem o ljudeh, ki sem jih poznal - in jih ne bom več našel, ko se vrnem. Hvala ti Goran za slike... Zdi se mi umestno, da se bo pri hidroelektrarni BLANCA postavila kapelica PIETA - Žalostna Mati Božja-na moji web strani sem jo izdelal (spodaj dodan link) Hvala vsem, ki ste v teh dneh molili za ponesrečence, predvsem pa za svojce - otroke, ki ne bodo več klicali očeta oz. mame. http://www.aleluja.si/?pgid=aktualno&id=23
Napisal Sabina dne 15.7.2008 ob 11:14 uri.
Goran, kapo dol za vse! Za tvojo nesebično pripravljenost pomagati, za ohranitev trezne glave takrat, ko je bilo najbolj potrebno, za izjave in fotografije... Verjamem, da nas vse, kar nas ne ubije, resnično krepi. Pa čeprav z ostro bolečino v srcu in spomini, ki jih tudi čas ne bo mogel izbrisati. Hvala ... in iskreno sožalje vsem, ki so izgubili ljudi, ki so jih imeli radi.
Napisal Darja dne 15.7.2008 ob 20:51 uri.
Bila je usoda. Pride trenutek, ko se ne moreš ustaviti, ko vleče. In to se je zgodilo tokrat. Vsem svojcem želim veliko moči v vsakem novem dnevu, ki prihaja, skupaj s spoznanjem, da dragih oseb ni več. In jih ne bo... Lahko noč, Darja
Napisal Polona dne 14.7.2008 ob 22:28 uri.
Res je tako. Kje je gospod Rovan? Pa gospod Rade Ivkovič, ki je bil prav tako na pravem mestu...???
Napisal ema dne 4.7.2008 ob 10:05 uri.
katastrofa! poslušala sem pogovor z novinarjem in še kar ne morem verjeti. vem, da ni pravi čas za kritike in ocene, ampak organizirati tak spust, povabiti veliko ljudi... in pred tem nihče ni preverile reke? pa kako je to mogoče? seveda je sedaj lažje obsojati, če bi bila med vabljenimi na čolnih, priznam, da verjetno ne bi komplicirala in bi šla tja, kamor vsi ostali. in me ne bi bilo več. moje iskreno sožalje vsem družinam pogrešanih in umrlih. novinarju Goranu pa hvala, da je tako preprosto opisal dogajanje, saj mi je šele sedaj jasno, kaj se je sploh zgodilo in kako. tudi vam želim vse dobro, verjamem, da vam ni lahko. res tragedija za celo Sevnico in celo slovenijo.
Napisal Janko dne 16.7.2008 ob 23:50 uri.
Iskreno sožalje in sočutje svojcem preminulih. Ko bi le lahko obrnili kolo časa nazaj in se vse skupaj ne bi zgodilo! Vse spoštovanje vsem,ki so kakorkoli sodelovali v reševalni in kasneje iskalni akciji ob nesreči! Goran,ko smo te gledali po TV smo videli tvojo bolečino in globoko prizadetost. Hvala še za komentar in slike na portalu lokalno. Vsem v naši družini je zelo hudo ob tragediji, ki se je zgodila.
Napisal Boris dne 18.7.2008 ob 14:52 uri.
ob tem dogodku ostane človek brez besed. Ni tistih besed s katerimi bi potolažil starše ,otroke ki so ostali brez svojih. Vsem ki so kakorkoli povezani z izgubljenimi izrekava z ženo Zofijo iskreno in globoko sožalje.
Napisal Irena dne 18.7.2008 ob 18:41 uri.
Kako je to življenje kruto,udari tam ko najbolj boli,pa vendar,žal res je tako,USODA,ko se sprašujemo, ZAKAJ? Nimam besed,ki bi koga potolažile,le besedo svojcem,moje ISKRENO SOŽALJE.
Napisal Sonja dne 18.7.2008 ob 23:11 uri.
Ob tako tragičnih dogodkih človek resnično ostane brez besed, saj se ne da opisati, kaj čutimo v takšnih trenutkih. Vsem, ki so izgubili kogarkoli od svojih izrekam iskreno sožalje, tistim pa, ki so se trudili reševati in kakor koli pomagati iskrena zahvala.
Napisal Milan dne 20.7.2008 ob 12:02 uri.
Žal se nesreče dogajajo in se tudi v naprej bodo, a žal smo ljudje preveč naivni in ne pomislimo kakšno nevarnost skriva naša lepa Slovenija. Naj bo to v pouk za naprej, da se kaj takšnega nikoli več ne bi zgodilo. Vsem pa prav lepa zahvala za neumorni trud katerega ste vložili ob iskanju ponesrečencev.
Napisal tatjana dne 20.7.2008 ob 14:26 uri.
Verjetno še danes in nikoli ne bom dojela, da ga ni..Mislim Mirana, ki je bil zame in za mojo družino nekaj nenadomestljivega. Krasen in vedno nasmejan, vedno za nore dogodivščine s vsaj kančkom adrenalina, pripravljen pomagati in ustreči vsako sekundo. ...pogrešali bomo tvoj nasmeh, tvoje piknike, kuhanje golaža pri nas v vinogradu,...jaz pa bom vedno pogrešala poročno pričo...Z nami boš vedno...
Napisal Brane dne 20.7.2008 ob 19:20 uri.
Minilo bo tri tedne po tragični nesreči in še vedno človek ne more in ne more verjeti, da je to kar se je zgodilo sploh res. Ko podrobno pregledujem prvih 50 fotografij, na katerih so v glavnem veseli obrazi, polni življenjske energije in zanosa nato pa se zvrstijo fotografije z žalostnimi prizori, solzami in neizmerno bitko iskanja in reševanja. Osebno sem poznal veliko udeležencev tega res zadnjega spusta po Savi in še veliko vode bo preteklo po tej reki, da bom lahko sprejel to kruto resnico, da jih ni več med nami...
Napisal roberto dne 22.7.2008 ob 15:36 uri.
Ne glede na komentar naj pocivajo v miru. ampak ce bi to naredila pescica navadnih nasih slovenskih extremistov ali lokalnih avanturistov bi bilo vse kaj druga... obtozbe ces da so...od nepremisljenosti, alkoholiziranosti, nespametnosti, idiotizma, verjetno bi se se kaj naslo... ko pa to naredijo neki pomembnezi pa joka cela slovenija + tujina. pa se dan zalovanja... TOLIKO O ENAKOPRAVNOSTI med ljudmi. lp.r.
Napisal Berta dne 23.7.2008 ob 15:32 uri.
Goran hvala, ker si mi s svojim pogledom povedal vse. Zavedala sem se, da je Aleševa lučka ugasnila. Ostale so poti, ki pripovedujejo o njegovem delu, o njegovi srčnosti, ljubezni in upanju. Ostal bo v mojem srcu in mojih mislih. Hvala tebi in ostalim reševalcem, vsem svojcem pa iskreno sožalje.
Napisal soncnica dne 23.7.2008 ob 15:47 uri.
Hudo je za družine, prijatelje in tiste, ki smo te nesrečne ljudi le poznali, pa so vseeno imeli pomembno mesto v naših srcih in smo jih imeli radi. Naj spomin nanje v naših srcih ostane za vedno. Sedaj jim žal več ne moremo pomagati, na nas pa je, da pomagamo tistim, ki so "ostali", ki so na svoja pleča morali naložiti breme "krivde". Ti ljudje še zdaj posebno potrebujejo našo podporo, kajti, verjemite, nihče od njih ne bi izbral takšnega poteka dogodkov, če bi le imel to moč. Naj njihove duše počivajo v miru. Še posebej želim svoje misli posvetiti Mitji, ki je bil naš prijatelj. Naj te čuvajo angeli...
Napisal soncnica dne 23.7.2008 ob 15:50 uri.
Najiskrenejše sožalje VSEM, ki vas je prizadela ta izguba. Danes je zavedanje, da jih več ni vse hujše in težje, kot na tisti prekleti četrtek, ko smo jih izgubili.
Napisal metuljcica dne 24.7.2008 ob 7:01 uri.
Mitja....počivaj v miru! Hvala za vse lepe trenutke, ki sva jih preživela skupaj. Bil si zaupanja vreden prijatelj....nosila te bom v srcu. 
Napisal rebeca dne 27.7.2008 ob 9:29 uri.
Neverjetno! Strašna nesreča in zelo me je ganilo. Ne morem si niti predstavljati kakšna tragedija je to za domače in znance. Iskreno in globoko sožalje izrekam ob izgubi ljubljenih oseb. Življenje je res kruto. Goran res lepa hvala za tale članek in prispevek fotografij, lepa gesta.
Napisal Grenki dne 4.8.2008 ob 12:04 uri.
Po enem mesecu tudi sam se nisem popolnoma dojel, da sem izgubil meni drago osebo! Ne vem, če sploh bom kdaj. Se vedno se sprašujem, kako je lahko usoda tako kruta, da ti vzame nekoga, ki ti nekaj pomeni v življenju. Vojka in vsi ostali, počivajte v miru, nikoli ne boste pozabljeni.

Rtvslo.si

111.jvill (03.07.2008 || 22:39:56)
Sicer ni v tem trenutku najbolj primerno, smo tole je bila kapitalna neumnost. Peljati so se sli cez podslapje, kjer se pojavi vodni skok cca 2m + se gladina vode. Zaradi krivulje toka in hitrosti se pojavi mocan turbulenten tok, k v najnizji tocki podslapja, t.j. na zacetku ustvari mocan tolmun, na dnu pa so betonske prizme, ki po nekaj metrih "razbijajo" moc tega toka (v dolvodni smeri - t.j. v smeri toka vode). Moc vode na tistem delu je zelo velika in za tja cez ni nikakrsno plovilo, kaj sele nek lesen kanu. Le kaj so mislili, mi ni in zal nikoli ne bo povsem jasno. Za okvirno primerjavo lahko povem, da kolicina vode, ki prehaja cez tako prelivno polje, lahko poganja turbino (ceprav turbine niso v teh prelivnih poljih, pa pustimo podrobnosti), ki proizvede v primeru HE Blanca cca 15 Megawattov moci, kar pomeni moc cca 200 povprecnih osebnih vozil....
119. frakcija (03.07.2008 || 23:23:04)
Žalostno. Drugače pa pohvale rtv, veliko bolj jasno kaj se je dogajalo, kot pa na drugih tv postajah.
144. Lev2007 (04.07.2008 || 07:33:16)
Slovenska folklora - "šimfanje"!!! Vsak je lahko pameten - doma, pred TV! Večina vas samo govori kakšni kreteni , da so se spustili, slabo reševanje, zanič poročanje, brez rešilnih jopičev (ki jim ne bi pomagali nič, če jih je potegnilo v sifon) - skratka samo kritiziranje. Vsak je lahko general - po vojni!
147. ii (04.07.2008 || 08:08:00)
Soča je čisto druga scena. Sem potapljač in tud kajak vozim, tako da neki vem. Tuki jih je tok na roli požru, ker čolni niso bili primerni. Sicer pa so take prepreke kot so HE NAJBOLJ nevarne. Moč toka tu si noben ne predstavlja, ker zgleda vse mirno, v resnici pa je to GROMOZANSKA moč (če je he pretočna dela ta ista moč elektriko). Rešilni jopiči bi MOGOČE koga rešili, najbolj verjetno pa je da bi jim jih sleklo tako oz da bi jih na roli not poteglno tako ali tako. Podobno nesrečo smo meli na Soči pred leti, ko sta šla 2 pod zapornico na jetu v Ajbi. Na srečo je bila ta veliko manj tragična (en mrtu). Drgač pa to je TRAGEDIJA in je rezultat totalne nevednosti !!! In ja tako kot so si čehi sami krivi, so si oni tud; na žalost tako pač je. Edini problem je, da ko se zaveš da si na takem odseku si že rešuješ kožo, potem ti pa to lahko rata al pa ne. In tu je pol precej odvisno od znanja in opreme. Tako opremljeni sploh niso meli šans. Dobro da se je sploh kdo rešu. Ta ženska ma 100 sreč. p.s. Sočo in Savo ni za primerjat. Sava je čisti turizem, soča pa občasno pobere tudi zelo izkušene (na odsekih ki so označeni s tablami da so neprimerni za plovbo in zelo nevarni....) upam da je bla tud tu kaka tabla....
33. marjan_1 (04.07.2008 || 09:17:32)
Vprašanje, če so tile "junaki" pri svojem podvigu sploh bili trezni.
72. rikec (04.07.2008 || 11:42:37)
Ne morem, da nebi napisal še svoj komentar in seveda je notri nekaj replik. Seveda bi želel najprej ob tem tragičnem trenutku svojcem izreč iskreno sožalje. Ta trasa ni predvidena za takšen spust kot se je zgodil. Nameravana trasa je bila ob elektrarni, kjer je do včeraj (03.07.) še bil prehod, potem so ga pa zasipali. Verjetno je to, da udeleženci spusta niso bili s tem seznanjeni, da je prehod ob elektrarni zasipan. Zapišem še lahko, da je bil prehod ob elektrarni popolnoma varen za takšen spust kakršnega so imeli v načrtu udeleženci. Seveda pa je treba poudariti tri pomembne stvari: čolni še zdaleč niso bili na nivoju za takšen spust, število oseb je bilo v vsakem čolnu preveliko, ter niso imeli reševalnih jopičev. Seveda sedaj biti "general" je lahko, ampak kar ne morem si pojasniti neusmiljenega dejstva, da sem v tej tragediji izgubil DVA dobra prijatelja...zelo mi je hudo, zelo mi je hudo,...pogrešal vaju bom!!! Prosim Vas pa, da ne mešate v to zadevo politike, ker ni vljudno. Rečem pa lahko, da je (če se ne motim), prišla na kraj nesreče gdč. Katarina Kresal zato, ker je med umrlimi tudi član stranke LDS.
164. GG2 (04.07.2008 || 22:04:07)
Človeška napaka!? Dajte no mir! Res mi je žal vseh, ki so se pustili odvesti v smrt! To je bil samomor na na juriš! Sam zaradi nekaterih, ki ne spoštujejo zakonov bom moral met dan žalovanja? Oprostite iz tega bom izstopil! Tud koga je že kreten nesrečen povozu, zbil, ubil, itd. ... Sam zaradi tega, ker nekateri ne spoštujejo zakonov, jaz ne bom ŽALOVAL! Tudi meni je mati umrla in nikomur ni bilo mar! Banda ušiva nespoštujoča zakonov! Kar napadite me! Briga me!
206. zvezdolinka (05.07.2008 || 13:27:31)
Strinjam se s predhodnikoma. Kdor je bil pri elektrarni Blanca, pa lahko vidi, da izgledajo prelivna polja in padec vode za laika povsem nenevarna. Zdaj vsi vemo, kakšna nevarnost v resnici preži pod njimi, žal pa se tega očitno tudi oni niso zavedali. Škoda.
14. darkstar (04.07.2008 || 16:56:29)
Mogoče bi v razlago dodali še sliko prereza podslapja. V filmu strokovnjak lepo razloži dogajanje v njem. Nekateri so v prejšnjih postih govorili o centrifugi. Zdaj mi je jasno kaj so mislili. Voda gre od slapu po toku navzdol po dnu ki se dviga. Na koncu trči v rob bazena in se vrne nazaj proti slapu po površini. V bazenu so pa razmetane betonske prizme. Ko te to zagrabi ti lahko samo še Bog pomaga ...
21. DustWolf (05.07.2008 || 18:00:08)
Vseeno pa je sila nenavadno to da je bil na enem izmed teh čolnov glavni projektant in da ni padel v smrtno paniko in skočil iz čolna ko so se napotili skozi tisto drčo. Sicer razumem če se glavni projektant ne spozna na čolne, saj oni ki so vse skupaj "odločno odsvetovali" tud verjetno niso vedli kaj bo z čolnom če grejo tja skozi (ker se ljudje pač navadno ne furajo po teh drčah prav pogosto z čolni), ampak moral bi pa vedet kakšne hitrosti in kakšne sile so tam prisotne. Ta oblika je zato da voda potuje kar se da hitro. Ista oblika priključena doma na vodovod omogoča da z tistim bednim tlakom samo z vodnim curkom očistimo poljubno zasušeno blato z avtomobila. Uporablja se za industrijsko čiščenje z vodnim curkom. Predstavljajte si kakšna sila je to ko v vsem skupaj uporabiš petino Save. Že strižne sile so ogromne, pa še betonske prizme so spodaj. To je bil verjetno hiter konec, to da niso mogli ven verjetno sploh ni imelo vpliva. Otrokom teh ljudi mora biti res težko. Upam da bodo stvar kolikor toliko urejene za njih... Ljudje na visokih položajih imajo navadno ta psihološki efekt pomembnosti njihove dolžnosti, ki nekako dominira družinske člane, sploh otroke. Ko mali izgubijo takega očeta res izgubijo vse v njihovem življenju, vse se spremeni za njih. Ne bo jim lahko.
26. yetti (05.07.2008 || 20:15:10)
Ni res da je oblika preliva taka, da bi voda pridobila hitrost ampak ravno obratno da se umiri to pa zato da ne uničuje struge nizvodno. Zato pa so ovire na dnu in zavihki ki usmerjajo vodo nazaj da izgublja energijo. Če bi šlo za pospešek vode bi jih pač katapultiralo 10, 20, metrov pod vodo naprej in ven in bi večina preživela - tako pa jih je pometalo na ovire in zvrtinčilo... Pa tudi čoln ni nič kriv, ker bi se vsak čoln ko zajame vodo v tistih vrtincih raztrgal, razen rafta, ampak tudi pri raftu bi jih večino pometala ven ker bi sila pač komu polomila ude. Kar se pa tiče dogajanja pred nesrečo je čisto možno da je nekdo bleknil: ja fantje smo al nismo in večina je rekla seveda smo in so opičili na preliv namesto na obalo 

Dol-list.si

15.7.2008 ob 7:51 Micy Zelo žalostno, da odlikovanja za svojo veliko požrtvovalnost ni dobil novinar Goran Rovan. Mislim, da si je zaslužil medaljo za častno dejanje. Velika škoda.
15.7.2008 ob 20:00 Sine Predsednik je odlikoval reševalce - na žalost že mrtvih, ni pa odlikoval tistega, ki je rešil življenje. Žalostno, res žalostno.
15.7.2008 ob 22:47 tine Res žalostno ,da ne dobi odlikovanja tisti ,ki si ga tukaj res zasluži.
16.7.2008 ob 13:04 Melina S strani predsednika države in s strani vlade bi morali biti pohvaljeni vsi reševalci; od prvega do zadnjega, tudi novinar, ki je vse spremljal, fotografiral.....vsi so imeli zasluge. Pohvalil je le peščico....ne moreš verjeti, da tudi pri tragedijah delajo razlike....hvalimo samo naše! Kako žalostno! kako dolgo še!
18.7.2008 ob 12.32 Posavka Sramota, da odlikovanja ni dobil novinar Rovan. Preberite si njegovo poročilo dogodka http://www.lokalno.si/si/rumeno/?id=10393. Svojo napako lahko še popravite, če o dogajanju niste bili dobro obveščeni. Poleg gasilcev si odlikovanje nedvomno tudi on zasluži  odlikovanje. Me pa zanima, ga je prejel g. Bogovič – zato ker je župan ali zakaj???

Žurnal24.si

3. 7. 2008, 23:12
v Savo so šli po gume!
4. 7. 2008, 00:54
on ko je reko v savo so šli po gume pe če te bi dobo bi te v savi sigurno vtopiv pa nehi se deltas take groze blesarij če neznaš lepo pisat bolpš da ne pišeš bi rad vido tebe ja če bi ti npr: če bi se tvojmu ato to naredl kak bi se počuto
3. 7. 2008, 21:35
boli me kurac. zakaj pa izivajo nesrečo....
krajan, 3. 7. 2008, 23:51
Prišel iz kraja nesreče in grem na net prebrat kaj se je kej napisalo in me dobesedno razpizdilo ko sem vaše komentarje bral... Sam nekaj očitate, nobeden pa ne pozna dejanskega stanja na Savi od Sevnice do Brestanice... To ni nobeno izzivanje usode ker je voda čist mirna... mi smo včasih imeli tam veslaška tekmovanja... Pač je bila usoda na delu... Tretji čoln t.i. "krški čoln" na kateremu je bil krški župan z vso svojo družino se je na srečo zaradi strahu nekaterih ustavil ob kraju... zopet usoda... Sožalje vsem svojcem!!!!sevnicanka , 4. 7. 2008, 12:39
Sožalje vsem, ki Vas je nesreča prizadela, še posebej tistim, ki jih mediji ne omenjajo, ker pač niso "pomembne" politične osebnosti. Jaz pa že dlje časa žalujem za naravo - reko Savo (ki je s temi grobimi posegi ni več) in kvaliteto življenja, kot je bila v Posavju pred gradnjo HE. Kar je narava gradila tisočletja, je človek lahkomiselno v desetletju uničil. Narava deluje in vrača po svojih zakonih...
patriot, 4. 7. 2008, 18:25
"Športnih čolnov nihče ne nadzira." Lepo da novinarji sporočate, kaj se je zgodilo in da se lahko drugi kaj naučijo od tega. Samo ne se pa utikat v nek nadzor nad čolni na rekah. Usak gre na lastno odgovornost furat tisto, za kar se odloči. Ne mi srat z enim nadzorom čolnov. Sam še tega nam je treba, da nam bodo kaki idioti govoril kje se lahko fura in kje ne. Na Soči je že omejitev veslanja glede na vodostaj in fura se lahko od 9h do 20h. To so si pa verjetno izmislili kaki posebej za to usposobljeni idioti.
Tamala , 4. 7. 2008, 08:27
Kar se je zgodilo v Sevnici je res pretresljivo. Ja če ta Kresalova tja hodi delat volilno kampanjo to je res kruto od nje. Po drugi strani pa seveda tudi Janša si tako nabira politične točke. Na kraju nesreče! To je nagnusno od naših politikov.
fivol , 4. 7. 2008, 07:28
jasno mi je, da sta na kraju dogodka predsednik vlade in predsednik države, a ne vem kaj kaj išče tam Kresalova? Kaj je ženska normalna? Hodi volilno kampanjo delat tja al kaj?
oton, 4. 7. 2008, 00:29
sramota, kako v teh težkih trenutkih ravnajo s svojci. Le kako mora biti staršem, ženam, otrokom. Ni pošteno in humano, da so prepuščeni sami sebi, da ves ta čas niso imeli verodostojnih informacij. glavno, da imajo dostop vse delegacije in po besedah predstavnikov-usposobljeni reševalci!! Iskreno sožalje vsem obupanim in žalujočim.
tjasin, 4. 7. 2008, 17:14
r.i.p., drugače pa se mi čist nič ne smilijo saj jo si sami krivi 

ringaraja.net

 RE: Tragedija pri Blanci- Sevnica
3.7.2008 22:45:01    HuAnita
OMG. Jaz pa poznam Gorana Rovana, službeno, pa z nekaj žurov. Takega, kot je bil danes pri Odmevih, si ga ne bi želela več videti - on prekipeva od energije in dobre volje, tam pa je bil, ves zmeden in poklapan!!!!!!!!
Katastrofa!!!!!
Sožalje vsem družinam.
Mimo vprašanj pač ne gre - ZAKAJ za vraga?????!!!!! Brez rešilnih jopičev!!!!!!!!!
SEKTA RR!
Se ve, da sem opravljivka!

3.7.2008 22:47:18   Volga
Ja, tudi jaz ga poznam, službeno. In se strinjam s tabo v vsem.
Od kafeta se mi bruha

njena.si

 je napisal _suzy_, 31.07.2008
Goran... žrtvovali ste svoje življenje - za druge... že to je veliko - kaj veliko... to je največ... in imeli ste velikega angelčka varuha, ki vas je varoval... sama pa sem mnenja, da ste "junak"... in takšen junak ne rabi "državnega odlikovanja"... dovolj je že to, da Slovenci vemo, da ste pomagali in da ste "junak" po duši - tudi v naših očeh...

Na vrh strani


PRIJETJE NA HRVAŠKI MEJI

HRVATJE PRIDRŽALI NOVINARJA

Novinarja in snemalca slovenske televizije, ki sta pripravljala prispevek, je hrvaška policijska patrulja zajela pri Bregani in ju po dveurnem zasliševanju odpeljala k sodniku za prekrške v Samobor. 

ZAGREB, 4. SEPTEMBRA
Hrvaška policija je danes prijela in zadržala novinarja dnevnoinformativnega programa televizije Slovenija Gorana Rovana in snemalca Jožeta Grajžlja, medtem ko sta snemala in pripravljala prispevek na mejnem območju pri Bregani. Patrulja je televizijska delavca dve uri zadrževala na policijski postaji v Bregani, zatem pa so ju odpeljali k sodniku za prekrške v Samobor.

Na uredništvu dnevnoinformativnih oddaj TVS so ob zaključku redakcije povedali, da sta kolega še vedno na policiji, niso pa vedeli povedati, zakaj so ju Hrvatje sploh pridržali. Z nekaj več informacijami so postregli na ministrstvu za zunanje zadeve. Hrvaška policija naj bi Rovana in Grajžlja prijela zaradi nelegalnega prečkanja državne meje. Televizijski novinar in snemalec naj bi za prestop uporabila kar mejni prehod za dvolastnike namesto mednarodnega.

(H. K.)
Slovenske novice, 5.9.2001

 ************

HRVATI ARETIRALI SLOVENSKA TEVEJEVCA
Televizijca nevede prečkala mejo Zaradi snemanja k sodniku za prekrške

Brežice - V torek okoli pol enih popoldne sta novinar televizije Slovenija Goran Rovan in snemalec Jože Grajžl s službenim avtomobilom nevede prečkala mejo s Hrvaško pri kraju Kalin. Snemanje prispevka o meji med državama in o trenutno precej pestrem spremljajočem dogajanju ob njej jima je preprečila hrvaška obmejna policija: aretirala ju je in ju odpeljala v Samobor pred sodnika za prekrške.

 Ta je »kršiteljema« naložil manjšo denarno kazen, nato pa so ju policisti odpeljali na tamkajšnjo policijsko postajo in nadaljevali postopek v zvezi s televizijskim snemanjem brez ustreznega uradnega dovoljenja hrvaških organov. Kakor nam je po telefonu povedal Rovan, ki je bil okrog petih popoldne s kolegom še vedno na samoborski policijski postaji, je bil postopek tako mejne policije kakor vseh drugih preiskovalcev njunega »primera« korekten, poskušali so se držati zakona; zato se je njuno pridržanje zavleklo vse do zgodnjih večernih ur.

Matej Košir 

Slovenija že zahtevala pojasnilo

Zagreb - Iz urada za odnose z. javnostjo pri hrvaškem notranjem ministrstvu so nas obvestili, da je policija prijela dva slovenska državljana, ker sta nepooblaščeno prestopila državno mejo in snemala brez dovoljenja. Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je takoj potem, ko je dobilo informacijo o prijetju novinarjev, zahtevalo pojasnilo hrvaškega zunanjega ministrstva o dogodku ob meji.

P. Ž.
Delo, 5.9.2001

 ************

Hrvaški policisti so včeraj med snemanjem prijeli slovenska televizijca
MEJO STA PRESTOPILA NEVEDE 

OBREŽJE, 5. - Včeraj ob enih popoldne so hrvaški mejni policisti pridržali novinarja Televizije Slovenija Gorana Rovana in snemalca Jožeta Grajžlja, ki sta v bližini gostilne Kalin na Obrežju pripravljala prispevek o mejni problematiki v občini Brežice.

 Patrulja ju je zalotila nekaj metrov na hrvaškem ozemlju ter odvedla na zaslišanje, čeprav na tem območju, kjer čez rečico Bregano vodi širok betonski most, pešci, državljani Hrvaške, mejo vsak dan nemoteno prestopajo. Po Rovanovih besedah sta televizijca na hrvaško ozemlje zašla povsem nevede, saj sta menila, da se čuvajnica, ki stoji na levem bregu Bregane, nahaja na slovenskem ozemlju. Po dveurnem zasliševanju na policijski postaji v Bregani so oba novinarja odpeljali k sodnici za prekrške v Samobor, kjer sta bila zaradi prekrška, povezanega s prestopanjem državne meje, kaznovana s po 200 kunami. Obisku sodišča je sledilo še zaslišanje pri samoborskih kriminalistih, ki so ju spustili šele okoli pol šestih popoldan.

(es)
Dnevnik, 5.9.2001

***************

Hrvaški policisti zadržali slovenska novinarJA

5.9.2001 | Hrvaški policisti so v torek prijeli in zadržali novinarja TV Slovenija Gorana Rovana in snemalca Jožeta Gražlja, medtem ko sta pripravljala prispevek na mejnem območju pri Bregani.

Hrvaški policisti so v torek prijeli in zadržali novinarja TV Slovenija Gorana Rovana in snemalca Jožeta Gražlja, medtem ko sta pripravljala prispevek na mejnem območju pri Bregani. Hrvaška patrulja je oba televizijca dve uri zadržala na policijski postaji, potem pa so ju odpeljali k sodniku za prekrške v Samobor

Večer, str. 3, dr

vir: http://www.media-forum.si/slo/opazovanje/mediji-o-medijih/3132/

Prispevek na TVS

Na vrh strani


Mediawatch - Mirovni inštitut

Mi o Romih
Diskriminatorski diskurz v medijih v Sloveniji

Barbara Kelbl

Rome spet kriminalizirajo

TV Slovenija, 8. aprila na svetovni dan Romov: prebivalci romskega naselja Kerinov Grm se preživljajo »s prosjačenjem, krajo, zato jih civili ... ne marajo, in takšnih romskih naselij je v Sloveniji še veliko.«

Ena ključnih ugotovitev raziskave Mi o Romih, ki je pred nekaj meseci izšla v zbirki Media Watch, je, da mediji o Romih ne poročajo, razen če so ti vpleteni v konflikt, ki prizadeva tudi večinsko prebivalstvo. Poročanje o Romih je torej poročanje o »romskem problemu«, »romskem vprašanju«. Tako je pravilo. Kaj pa izjeme? Svetovni dan Romov, seveda. Osmega aprila vsako leto večina medijev vendarle odstopi del prostora ali etra za jubilejni prispevek o »najbolj marginalizirani manjšini med manjšinami«. Letos je bilo delo urednikov in novinarjev še toliko lažje, saj je Zveza romskih društev Slovenije v Krškem organizirala osrednjo kulturno prireditev, ki so se je udeležili Romi in romska društva, pa tudi najvišji predstavniki oblasti. Na okrogli mizi o bivalnih razmerah Romov so sodelovali župani občin, v katerih živijo Romi, in predstavniki državnih uradov ter ministrstev, ki so zadolženi za to področje - Urada za narodnosti, Urada za prostorsko planiranje, Ministrstva za delo in socialne zadeve, Ministrstva za kulturo in Zavoda za zaposlovanje. Ustreznih romskih in neromskih sogovornikov torej ni manjkalo in s tem je odpadel tudi tisti znani izgovor medijev, da o Romih ne poročajo, ker je težko najti primerne vire informacij. In res so mnogi mediji to enkratno priložnost izkoristili. Prispevke z okrogle mize so objavili v časopisih Delo in Dnevnik, na Radiu Slovenija, Radiu Posavje in Studiu D ter na Pop TV. Najbrž tudi v mnogih drugih, manjših medijih - ne pa tudi na Televiziji Slovenija. Osrednje nacionalne javne hiše, katere poslanstvo naj bi bilo tudi novinarsko pokrivanje vseh mogočih manjšin, na okrogli mizi ni bilo. Zato pa je v Dnevniku ob pol osmih objavila javljanje svojega lokalnega dopisnika Gorana Rovana iz Krškega. Uroš Lipušček, urednik dnevno-informativnega programa TV SLO pravi, da je »osebno izredno naklonjen poročanju o manjšinah.« Spominja se, da so na uredništvu govorili, da bi bilo ob dnevu Romov potrebno pripraviti ustrezen prispevek. Ne spominja pa se, zakaj niso poročali o ugotovitvah okrogle mize, ampak so se odločili za prispevek lokalnega novinarja. In kakšen je bil ta prispevek? Goran Rovan je poročal o težavah, ki jih ima krška občina z romskim naseljem Kerinov grm, zgrajenim »na črno, seveda« (cit.), in s tamkajšnjimi prebivalci, ki se še vedno preživljajo z zbiranjem odpadnih surovin, saj »socialna podpora, ki jo dobivajo ... očitno ni tako majhna, da bi si morali iskati še kakšen vir zaslužka.« Vrhunec diskriminatornega poročanja in zaključek objavljenega prispevka pa je izzvenel v Rovanovi ugotovitvi, da se Romi preživljajo »s prosjačenjem, krajo, zato jih civili ... ne marajo, in takšnih romskih naselij je v Sloveniji še veliko.« Tipična medijska konstrukcija podobe o Romih, torej: ti ljudje ne spoštujejo zakonov, so leni in brezvestno izkoriščajo darežljivost države, prosjačijo, kradejo in zato jih večinsko prebivalstvo seveda ne mara. In to prav v času, ko v tej isti hiši sprejemajo novinarski kodeks, v katerem je tudi člen, kjer dobesedno piše, »naj se Romov ne razglaša za kriminalce.« Uroš Lipušček pravi, da se omenjenega prispevka ne spominja, ga ni videl, a da je tovrstno poročanje povsem nesprejemljivo. Novinarji, za katerih delo je odgovoren, bi se morali izogibati stereotipom in ne bi smeli gojiti in podžigati predsodkov. Obljubil je, da si bo javljanje Gorana Rovana ogledal in - če je bila vsebina res taka - tudi ustrezno ukrepal. Lahko torej v prihodnje res pričakujemo, da bo vsaj javna televizija spoštovala načela, zaradi katerih jo konec koncev tudi imamo? Bomo videli. Doslej temu mnogokrat ni bilo tako. Da tudi omenjeni prispevek ni bil le eksces, izjema, pa dokazuje tudi to, da se nekaj dni pozneje televiziji spet ni zdelo vredno poročati o Romih. Takrat je predstavnike Romov sprejel predsednik republike. Čeprav televizija vestno posname skoraj vsak tak dogodek, je tokrat ni bilo.

Iz revije Medijska preža - pomlad 2000 (analize medijskega poročanja)

Vir: http://mediawatch.mirovni-institut.si/bilten/seznam/08/analiza/

P.S.
Odgovorni urednik Uroš Lipušček je fax s tem tekstom poslal mojemu uredniku Radu Božičniku (v informacijo in poduk novinarju), ki ga je seveda poslal meni in pripisal: A vidiš kake bedarije govoriš, a?
Seveda je to le iztrgano iz prispevka, zato ga objavljam takšnega kot sem ga poslal. O njegovi diskriminatornosti presodite sami.

TVD, 8.4.2000

Naslov: SVETOVNI DAN ROMOV

Napoved za voditelja:
Ob svetovnem dnevu Romov je Zveza Romskih društev Slovenije danes v Krškem
pripravila osrednjo kulturno prireditev, na kateri so se predstavili predstavniki osmih društev. Pred tem pa so v tamkajšnjem kulturnem domu pripravili še okroglo mizo o položaju romske skupnosti v Sloveniji s poudarkom na bivalnih razmerah v romskih naseljih. Pri nas Romi živijo v 25. slovenskih občinah, poglejmo primer iz krške občine.

Iz Kerinovega Grma: Goran Rovan
Snemalec: Jože Grajžl
V krški občini živi v štirih romskih naseljih okoli tristo Romov, največ v tim. Kerinovem grmu sredi Krškega polja, kjer so ti pred leti
- naveličani čakanja in obljub o preselitvi - začeli podirati barake in šotore in si sami postavljati zidane hiše. Danes jih stoji že 19, na črno seveda, brez ustreznih dokumentov in na tujih zemljiščih. Kljub odločbam o rušenju, so na občini zdaj le začeli s postopki legalizacije tega naselja, v katerem pa še marsikaj manjka.
SILVO JURKOVIČ

Ja zemljišče.... cigani smrdet, ne.
Seveda bodo ti postopki trajali še nekaj let, saj bo potrebno urediti marsikaj, med drugim tudi spremeniti namembnost kmetijskih zemljišč. Medtem ko je za šolanje Romov dokaj dobro poskrbljeno, pa še vedno nihče med njimi ni zaposlen. Preživljajo se z zbiranjem odpadnih surovin, socialna podpora, ki
jo dobivajo, pa očitno ni tako majhna, da bi si morali iskati še kakšen vir zaslužka.
ZDRAVKO KOVAČIČ
Za eno osebo ..... do 200 tisoč majo.
Seveda ni povsod tako. Povsem drugačna slika je v drugem naselju, na Rimšu. Tu so Romi še vedno pod platneno oziroma polivinilasto streho.
Preživljajo se s prosjačenjem, krajo, zato jih »civili« kot pravijo domačinom, seveda ne marajo. In takšnih romskih naselij je v Sloveniji še veliko.

Prispevek na TVS

Na vrh strani


"UGRABITEV NA KALIŠOVCU"

SINDROM KALIŠOVEC

 Vročekrvnim Bohorcem je prekipelo. Zaman so opozarjali njihovi delegati v sevniških in krških skupščinskih klopeh na to, da se zlepa ne bodo dali! Svoje so sicer dosegli, vsaj tako se sedaj zdi, a neorganiziranost in nezaupanje, ki jim ga je zbudil celoten aparat države Slovenije z odnosom Ljubljane do province, sta terjala svoj davek. Žal sta jo skupila najprej novinarja, ki sta jim prišla dat možnost, da svoje stališče povedo javnosti. Obtožili so ju za agenta, psovali, žalili ... Kasneje tisto popoldne se ni dosti bolje godilo nikomur, ki je zajadral v te kraje.. (Foto: Črt Čargo)
Več na naslednji strani!

 JEBEŠ PROVINCO!?

 Po pikrih očitkih, ki si kar sledijo iz radijskih in TV sprejemnikov, je morda že tudi prebivalcem Kališovca postalo jasno, kje so napravili napako. S fizično silo so bojeviti Bohorci proti sebi obrnili novinarje, edine člane te družbe, ki bi jim resnično hoteli pomagati in bi jim tudi lahko pomagali. Končno sta tudi prvotepeni novinar Rovan in njegov snemalec Grajžl prišla v te kraje le zato, da posnameta njihove izjave in jim omogočita, da se njihovo mnenje (protest) sliši po vsej Sloveniji, kot se je pred časom mnenje Haložanov.

Žal so se vsi komentatorji kar naprej lotevali grobega obračuna Kališevčanov z novinarji, malokdo pa se je analitično lotil napak, ki so jih storile različne strokovne službe in ki so pripeljale do vretja v Kališovcu. Nihče ni omenjal Dnevnika prejšnjega večera, ki je slikovno opremil objavo podatkov o študiji. Molče so šli vsi mimo nezadostnega pojasnjevanja vloge študije o lokacijah za odlagališča, ki se je prebila že v tretjo stopnjo, nezadostnega obveščanja javnosti o tem, kaj počne Agencija za RAO, protestov in sklepov občinskih skupščin v Sevnici in Krškem ... Le tako se je lahko zgodilo, da so v teh krajih, navedenih kot možne lokacije za gradnjo odlagališča radioaktivnega odpada, domačini mislili, da jim bo nevarno snov nekdo kar čez noč pripeljat in pustil pred pragom. Tako so tudi lahko bili prepričani, da sta novinarja plačana agenta in da je treba navaliti na njiju, pozapreti vse, kar miga tujega v okolici ... Pustimo ob strani izkušnje vseh udeležencev dogajanja na Kališovcu, saj takih doživetij itak ne kaže razpredati, ker jih tisti, ki jih ni izkusil, ne bo nikoli v resnici razumel.

Pojdimo dalje. Sekretar Boris Sovič je na Kališovcu skoraj že odkrito priznal, da bo nizko in srednje radioaktivni odpad ostal v Krškem do konca življenjske dobe nuklearke. Visoko radioaktivni odpad nam je Posavcem že itak namenjen, saj je elektrarna največji odpadek, ki bo trajal še najmanj desetletje po njeni dokončni zaustavitvi. Šele potem se lahko začne dekomisija, če jo bomo zmogli! Iz reakcij ustreznih služb lahko ob tem razberemo samo, da nas mora biti strah. Ne toliko strah odpada, saj se da za tega, vsaj tehnično gledano, strokovno poskrbeti, ampak strah tistih, ki bi morali to pripraviti. Strah nas mora biti tega, da so oni "tam" (v Ljubljani), mi in "NSRAO pa tele", kot se je izrazil eden krških poslancev. Ne gre le za prostorsko opredelitev, ampak za razmišljanje, ki je očitno prevladalo v glavah strokovnjakov in odgovornih v centru in ki očitno pogojuje njihovo obnašanje.

Reakcija ministra Jazbinška, čeprav je z nonšalanco in, rekli bi, podcenjevalnim odnosom do problema morda samo skril strah, je kaj nespodbudna za Posavce. Tudi kasnejše sprenevedanje v stilu "nisem vedel vsega" je kaj malo prida, saj je prvotna izjava kazala na stališča, ki nam lahko povedo, da minister ne le ni imel poguma in volje, da bi ta (na vse načine ekološki) problem pomagal razreševati. Zaradi takega odnosa "smo prišli do Kališovca" in minister za okolje zaradi tega tudi še ni odstopil! Ne bo se častno umaknil niti, če mu bo celoten projekt NSRAO obtičal v megli (t. j. na savskem bregu v Krškem). Če to dopolnimo še z našo izkušnjo ministrovega obiska ob razpravi na isto temo (širitev skladišča) v krški občinski skupščini, z očitkom, ki ga je ing. Jazbinšku ob razgovoru v razgovoru o cestah v Krškem namenil že državni sekretar Marjan Dvornik, češ da je mojster zavlačevanja zadev in rešitev (obtoženi tega ni nikoli zanikal, ne z argumenti, ne kar tako), lahko sklenemo samo še to, da mora Posavje zadevo vzeti v svoje roke - dobesedno in takoj!

Pametnemu človeku ostaja spoznanje, da bo RA odpad hočeš nočeš ostal tam, kjer je in kjer sproti nastaja, da je kvečjemu smiselno, če se pred njim zaščiti okolje v skladu z zahtevami stroke in še veliko temeljiteje, da to pomeni širitev začasnega skladišča NSRAO. To tudi pomeni, da nam v Posavju ne sme biti vseeno, kako (redno) so plačani strokovnjaki v NEK, kako bo elektrarna dobila sredstva za vzdrževanje in zamenjavo iztrošene opreme, dokler obratuje.

Dobiti moramo krepko povrnjeno vso škodo, ki jo zaradi neljube soseščine že itak imamo. Pri tem ne gre za to, ali se bomo prodali ali ne. Gre za to, ali bomo sploh imeli kaj od tega, da to staro, puščajočo damo vsako jutro vidimo skozi okno. Če bomo nerodni, nas bodo pustili praznih rok. S tega zornega kota niso krivi prebivalci Kališovca, ampak vsi po vrsti, kar jih sedi v Ljubljani, in to je treba povedati! Povedati pa je treba še nekaj: če nas (provinco) Ljubljana tudi v naslednjem koraku pusti praznih rok, ne bo kriva samo Ljubljana, ampak tudi tisti iz naših občin, ki ne bodo našli načina, kako naj metropolo prisilijo k sodelovanju. (Ika)

V petek, 28. maja, so sklicali skupno tiskovno konferenco predstavniki UNZ v Krškem in SO Krško. Na njej so bili nekateri udeleženci dogodkov prejšnjega dne na Kališovcu: župan Danilo Siter, načelnik UNZ Rajmund Veber, predsednik in podpredsednik krškega izvršnega sveta, Herman Kunej in Robert Kerin, Goran Rovan in Jože Grajžl. Še enkrat smo slišali celotno zgodbo in izvedeli smo, da ni res, da organi reda niso poskrbeli za varnost prizadetih. Policisti so bili kmalu na kraju dogajanja, niso pa intervenirali na izrecno prošnjo predsednika Hermana Kuneja, saj mu je bilo jasno, da bi v tem primeru kaj kmalu po vsej Evropi šel glas o tem, kako Krčani s policijo vsiljujejo radioaktivni odpad prebivalcem Kališovca. Raje se je lotil mučnega prepričevanja ljudi, ki sprva sploh niso hoteli nikogar poslušati. O cenah mleka, kmetijskih pridelkih, kmečkem delu, cestah, samoprispevkih, renti NEK ... Končno je ob podpisu državnega sekretarja za energetiko Borisa Soviča vendarle pristal še podpis predstavnikov Kališovca.

Goran Rovan: "Kališevčani so bili besni, ker se bojijo. Niso verjeli nikomur, iz TV dnevnika so pretekli večer zaslutili, da študija o lokaciji odlagališča RAO povsem resno nakazuje možnost, da ta odpad dobijo k sebi in nobeno prepričevanje ni nič zaleglo. Z Grajžlom sva nameravala posneti njihove izjave (verjetno protestne), pokazati, da teren ni ravno vzor neprepustnosti, saj ima tudi kraške jame... Videokaseta je bila pripravljena za v Ljubljano, označena z napisom "RAO, občina Krško" in v naju so videli agenta, plačanca ... Temu primerno so se tudi obnašali: zmerjali, pljuvali, grozili, da, tudi nekaj klofut sem pobral v začetku.

Šele zvečer so se strasti toliko umirile, da so bili ljudje pripravljeni prisluhniti svojim »gostom«, ki so jih kar po vrsti "vabili" medse. Čisto ta pravi je bil končno menda državni sekretar Boris Sovič, ki je lahko podpisal izjavo o tem, da se brez volje domačinov v občinah Krško in Sevnica (razen na območju NEK) ne bo gradilo nobeno odlagališče in sploh ne dogajalo nič takega, kar jim ne bo všeč. Ta podpisan izjava bo morala biti varovalka zlasti v času po uveljavitvi novega ekološkega zakona, ki bo krepko pristrigel peruti lokalnim interesom! Na sliki Branke Hudina: Boris Sovič in Danilo Siter v razgovoru »gostitelji«.

Prvi pogoj za izpustitev Rovana in Grajžla je bila nova ekipa TV Slovenija, ki naj bi posnela izjavo zajete dvojice in nato odšla. Čisto gladko z njunim odhodom le ni šlo. Iz televizijske izjave lahko sklepamo, da so se morali fantje boljkone izmuzniti, medtem ko se je helikopter spustil v varni oddaljenosti.


Rašomon! Vsakdo vidi kališevske dogodke po svoje. Že udeleženci si niso povsem edini, pač odvisno tega, ali so se jih udeležili, ali so jih bili deležni. Od ostalih ima pa tudi vsak svojo sliko. Del pojasnil smo slišali na okrogli mizi krškega Kanala 10 v torek, 1. junija, fotografija pa je nastala na snemanju, 31. maja. Naša mlada sodelavka Branka Hudina piše takole:

"Pod Bohorjem, točneje v Kališovcu, so vaščani v obupu 27. maja ugrabili in zaprli novinarja TVS Gorana Rovana in Jožeta Grajžla. Grozili so tudi prihajajočim dopisnikom. Nekateri so bili deležni klofut.

Policistov iz UNZ Krško je bilo povsod, le da so dogajanje spremljali od daleč. Od vaščanov je bilo pričakovati marsikaj poleg kletvic, ob pitju vina iz plastenk, ki so krožile naokoli. 'Za vsak primer' so imeli pripravljena kmečka orodja in sprva so jim bili napoti tudi novinarski aparati. Kot da ne bi vedeli, čemu služijo. Drugo ekipo novinarjev z Vasjo Vardjanom je pripeljal vojaški helikopter. Za umiritev Kališevčanov sta bila zaslužna predsednik krškega izvršnega sveta Herman Kunej in podpredsednik Robert Kerin, ki sta sporočila odločitev republiške vlade, da bo v vas poslala Borisa Soviča, državnega sekretarja za energetiko. Njegova izjava po prihodu ob 20.30 je bila zelo pomembna, saj mu je minister Maks Tajnikar dal pooblastilo za podpis izjave, po kateri na področju občin Krško in Sevnica ne bo odlagališča NSRAO in ne terenskih raziskav. To je vaščane pomirilo.

Na koncu so Kališevčani dali vedeti, da vsak, kdor stopi na njihovo ozemlje, ne glede na to, kdo in kaj je, ne bo več prišel tako poceni skozi. Kaj naj napišem? Vsak izmed nas razume te obupane ljudi, ne razumem pa njihovega postopanja z novinarji. Veseli naj bi bili, kajti brez novinarjev še sedaj ne bi vedeli, kaj se kuha na njihovih dvoriščih."

Naš glas, 9.6.1993

 Na vrh strani


Ljudje pod Bohorjem ne marajo odpadkov 

Zelo narobe je, če se v Ljubljani slepijo, da so krajani Kališevca in sosednjih naselij v krajevnih skupnostih Rožno- Presladol in Blanca pač »obračunali z vsiljivima novinarjema na krajevno običajen način«. Če bo centralna oblast vzela vse povodce odločanja v svoje roke, bo podobnih dogodkov vse več. Slabo obveščene, vse revnejše in od oblasti vedno znova izigrane množice imajo svoja pravila obnašanja. Ko začno veljati, jih je težko ustaviti. To bi morali politiki in javni delavci upoštevati, ko se »igrajo« z razpoloženjem javnosti.

 Dogodki v preteklem tednu so pokazali, da je na področju jedrske energije in odpadkov nekaj zelo narobe. Po naročilu Agencije za radioaktivne odpadke je skupina strokovnjakov končala že tretjo stopnjo študije in v njej izbrala pet najprimernejših lokacij za možno odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Sloveniji. Neprimerne lokacije so izločali pretežno kar za pisalno mizo, medtem ko je temeljito terensko delu predvideno šele v 4. stopnji študije. Kdaj bo na vrsti ta, po novem še ni znano, saj so krajani prizadetih krajev jasno pokazali, da ne bodo pustili nobenega »vohljanja« po svojih parcelah.

Potem ko je bila v aprilu končana recenzija 3. stopnje študije o jedrskih odlagališčih je Agencija za Radioaktivne odpadke o njenih izsledkih najprej obvestila prizadete občine Krško in Sevnico. V študiji, ki šteje 12 obsežnih raziskav, se je pokazalo, da je preizkušnjo številnih kriterijev od prvotnih 36 potencialnih lokacij prestalo Ie še pet. Tri od njih so v zahodnih Halozah (Nadole, Kočice in Sedlašek), dve potencialni lokaciji pa sta tudi na meji med krško in sevniško občino v območju Gorenjega Leskovca. Prva je v Presladolu in druga na Pokleku nad Blanco.

Krajane ni nihče vprašal

O strokovnosti dela pri omenjeni študiji na tem mestu ne bomo dvomili, saj so jo delale ugledne ustanove in posamezniki. Malo bolj se bomo ustavili ob kriteriju, ki so ga snovalci študijo postavili v fazo, ki je na vrsti šele zdaj. Gre za družbeno sprejemljivost lokacije, ki še ni bila obdelana, zato pa se je presenetljivo hitro pokazalo, da je bila to temeljna napaka strokovne študije. Ne samo, da ni prebivalcev v prizadetih naseljih nihče uradno obvestil, kaj šele vprašal za mnenje, tudi občine, v katerih so predvidene lokacije, niso imele nobene besede pri tem.

Res je lahko biti general po končani bitki, vendar bi se najodgovornejši za to študijo morali zavedati, na kako občutljivem področju delajo, in bi morali predvideti tudi ta vidik. Če niso želeli vznemirjati javnosti že v fazi papirnatih študij, so imeli še eno možnost: študijo bi obdržali v tajnosti. Tudi to bi bilo verjetno bolje, kot pa da so zbobnali skupaj novinarje in jim na tiskovni konferenci povedali, kje v Sloveniji so najprimernejši kraji za odlagališče jedrskih odpadkov. Novinarji so o novici seveda pisali in tako nehote povzročili ogorčenje med prizadetimi prebivalci.

 »Ne razmišljam, da bi koga od krajanov prijavil za pljuvanje in klofute, saj njihovo ravnanje razumem,« je dan po dogodku dejal novinar ljubljanske televizije Goran Rovan, ki je bil skupaj s snemalcem Jožetom Grajžlom prvi »talec« krajanov. Ob tem je tudi ostro zavrnil namige v Slovenskih novicah, da sta jih s kolegom  skupila, ker sta izzivala krajane. Kaj se je v resnici dogajalo v zaselku Kališevec, ki je pretekli teden nenadoma postal poznan po vsej Sloveniji?

 Novinarja vzeli za talca

Goran in Jože sta kar težko našla lokacijo, ki je bila v študiji opisana kot možno odlagališče NSRAO. Tja sta se odpravila že dopoldne, da bi posnela reportažo iz teh krajev in povprašala nekaj krajanov za njihovo mnenje o predvidenem odlagališču. Tega, kar so je potem zgodilo, nista pričakovala niti v sanjah, čeprav sta vedela, da so ljudje tam gori na obronkih Bohorja znani po vročekrvnosti.

Nekaj krajanov ju je obstopilo, vzeli so jima kaseto iz kamere (sumljiva je bila predvsem zato, ker je na njej pisalo Odlagališče NSRAO Gorenji Leskovec), in pobrali ključe od avta ter jima grozili, da bodo vozilo zažgali. Novinarja sta morala poslušati očitke, ki bi jih moral slišati kdo drug, nanju so iztresli vse, kar jih že leta teži. No samo o odlagališču, ki ga nočejo, ampak tudi o cestah, ki jih nimajo, o marmorju in mesingu v Krškem in še o čem. Toda, zakaj so se krajani lotili ravno novinarjev?

Kot smo že povedali, jih nihče uradno ni obvestil o tem, da je v njihovem okolju predvidena lokacija za odlagališče. Seveda so o tem slišali na televiziji in radiu ter prebrali v časopisju in si razlagali po svoje. Obe sosednji občini, krška in sevniška, sta že pred časom sprejeli sklep, da na svojem območju ne bosta dopustili gradnje trajnega odlagališča NSRAO. Pristojne ustanove so pri svojem delu na te sklepe niso ozirale. Kot je bilo slišati na nenavadnem protestu pred tednom dni, so se krajani počutili prevarane. »Ali niso torej študentje, ki so pred časom opravljali meritve, razstreljevali in počeli še marsikaj po njihovih parcelah, da bi, kot so dejali, raziskali potresne značilnosti, že merili za odlagališče?« so se spraševali.

V ogorčenju in strahu pred nevarnimi odpadki so menda že nekaj dni poprej preganjali nekega logarja, ki je nič hudega sluteč hodil po bližnjih gozdovih. Novinarja s kamero in z ljubljansko registracijo na avtomobilu, sta v njih verjetno pregnala še zadnje dvome: »Spet nekaj snemajo!« Tako sta se Rovan in Grajžl znašla v težavah, ki so prihajale nepredvideno in spontano. Po nekaj udarcih, kričanju in zmerjanju je Goran Rovan moral poklicati na občino in povedati, da sta zajeta ter sporočiti zahteve krajanov, da se na kraju dogajanja nemudoma pojavita predsednik izvršnega sveta občine Krško Herman Kunej ter njegov namestnik Robert Kerin. O tem, kje natanko sta ujeta, na kateri telefonski številki in o tem, da je treba obvestiti policijo, Rovan ni govoril, saj mu je za hrbtom stal nasršen domačin.

 Kričanje, udarci, pregovori

V Kališovcu, pred domačijo Franca Štrausa, je občinska funkcionarja prestregla jezna množica in vse ogorčenje ter tudi nekaj udarcev zdaj usmerila nanju. Po dolgotrajnem prerekanju in pregovarjanju so krajani zahtevali, naj na prizorišče pride predsednik skupščine občine Danilo Siter. Do četrte ure popoldne, ko je tja v spremstvu načelnika krškega UNZ prispel še ta, se je pred domačijo še povečala množica krajanov, ki se jim je pridružilo tudi precej novinarjev. Krajani več ur niso spuščali nikogar nazaj.

Posnetke, ki smo jih videli na televiziji, je posnela druga ekipa ljubljanske TV. Ta je prišla na kraj dogajanja in z njega tudi odšla kar s helikopterjem. Bil je vojaški in je s svojim kroženjem nad domačijo vzbudil nekaj strahu in precej revolta. Policija se v dogajanje na željo predstavnikov občine, ki so ocenili, da se bo spor rešil samo s pogajanji, ni vmešala. Uniformirancev ni bilo, seveda pa ni treba ugibati, kaj se je premikalo za nekaterimi grmi. Tako je tudi prav, saj na ta način policija ni še dodatno vznemirila krajanov, hkrati pa je bila pripravljena, če bi bilo treba posredovati.

K sreči ni bilo treba. Krški župan je krajanom prebral sklep izredne seje občinske skupščine. V njem so poslanci zagotovili, da se bodo še naprej z vsemi legalnimi sredstvi borili proti lokaciji v krški občini, tudi z referendumskim odločanjem vseh občanov. Hkrati so poslali oster protest odgovornim v republiški vladi. Ker so krajani po dolgem prepričevanju sprevideli, da občina ni odgovorna za odlagališče, so zahtevali ministra Jazbinška. Na svojevrstni protestni zbor je namesto njega v večernih urah prišel državni sekretar za energetiko Boris Sovič. Pred približno sto krajani je podpisal izjavo, v kateri se je zavezal, da brez soglasja prebivalcev v občinah Sevnica in Krško ne bo več nobenih raziskav za graditev končnega odlagališča NSRAO niti ga brez soglasja krajanov ne bo mogoče graditi.

Kot poroča časnik Delo, minister Miha Jazbinšek o dogodkih na meji med krško in sevniško občino ni bil prav dobro obveščen. V tistem času je namreč nestrpno čakal, kdaj bodo poslanci sprejeli novi zakon o varstvu okolja, ki mu bo dal na tem področju mnogo več pristojnosti. Tisti, ki predlog zakona dobro poznajo, pravijo, da celo toliko, da potem krajanov in občin ne bo treba nič več spraševati. Je mar minister zato ocenil, da je bila študija predstavljena ob nepravem času?

 Kam z odpadki, še naprej vroča tema

Za konec še nekaj o odlagališču odpadkov. Začasno odlagališče znotraj okraje NEK se nezadržno polni, vendar še niti približno ni znano, kdaj, kam in kako jih bo Slovenija spravila na varno za daljši čas. Bo naša država končno zahtevala sklenitev novega dogovora s sosednjo Hrvaško, saj po sedanjem ta nima nobene obveznosti za prevzem kakršnihkoli odpadkov iz NEK in je brez obveznosti tudi v zvezi z njenim zapiranjem? Kolikor je znano, naj bi tudi Hrvaška do leta 1994 našla primerno lokacijo, vendar je glede na nestabilnost v tej državi kar težko verjeti, da bo odpadke mogoče skladiščiti tam. Posavci kljub vsemu zahtevajo, da se pretehtajo tudi druge možnosti odlaganja teh odpadkov.

Čeprav sta že obe občinski skupščini, sevniška in krška, zavrnili možnost trajnega odlaganja na njunem območju, pa se veliko ljudi resno boji, da jedrski odpadki ne bodo šli iz Krškega. Navsezadnje bi bila to najboljša in najcenejša rešitev , seveda če bi Posavje, ne samo Krško res dobilo primerno rento. Posavje namreč jedrski objekt že ima in to veliko bolj nevaren in visoko radioaktiven, kot so odpadki, o katerih smo govorili tokrat. Dejstvo je, da bo elektrarna ostala tu za vedno ter v njej po vsej verjetnosti tudi odsluženi deli in izrabljeno gorivo. V nekem poročilu, ki ga je lansko jesen napisal namestnik direktorja NEK, lahko zasledimo predlog, da bi za te visoko radioaktivne materiale zgradili v krogu elektrarne suho skladišče za dobo 50 let. Kakorkoli že bo, bomo o tej temi še veliko slišali in tudi pisali. Upajmo, da podobni dogodki, kakršnim smo bili priča prejšnji četrtek pod Bohorjem, ne bodo več potrebni. Če pa se bo že zgodilo, potem naj prihodnjič hrbet nastavil še kdo drug, ne le novinarji in občinski funkcionarji!

 BREDA DUŠIČ-GORNIK

 Podpisi pod slikami:
Vojaški helikopter, ki je pripeljal in odpeljal drugo ekipo televizijskih novinarjev, je večkrat zakrožil nad domačijo, vendar krajanov ni prestrašil, ampak le še bolj razkačil.
Goran Rovan, novinar TV Slovenija: »Ljudem nisva mogla dopovedati, da jima želiva dobro.«
V krajanih se je nabralo že toliko razočaranj, jeze in strahu, da so se izkričali in pomirili šele pozno večer. Na sliki je sredi glasnih domačinov predsednik SO Krško Danilo Siter. 

Priloga Dolenjskega lista, 3.6.1993

Na vrh strani 


 Z udarci proti odlagališču NSRAO

 Zadržali novinarja, nato še funkcionarja občinskega izvršnega sveta - Trda pogajanja in prepričevanje - Krajane pomirila izjava državnega sekretarja

GORENJI LESKOVEC - Prebivalci Kališevca in nekaj drugih zaselkov v neposredni bližini ene od predvidenih lokacij za odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov so minuli četrtek dopoldne zajeli novinarja in snemalca slovenske televizije.

Dogodek se je sprevrgel v svojstven in agresiven protest krajanov, ki so zahtevali ter te zahteve tudi podkrepili s kričanjem, pljuvanjem in udarci, naj na kraj dogajanja prideta predsednik in podpredsednik krškega izvršnega sveta. S silo so se lotili tudi teh dveh, vendar sta vztrajala in po večurnem pregovarjanju jima je uspelo vsaj malo umiriti množico 70 ljudi. Ti so zahtevali še krškega župana in sevniško županjo.

Predsednik SO Krško je na kraj dogajanja prispel z izjavo izredne seje skupščine, ki se je med tem časom odvijala v Krškem. V njej so poslanci dali jasno vedeti, da so se že izrekli preti odlagališču v svoji občini. Zagotovili so krajanom, da se bodo z vsemi sredstvi borili proti lokaciji trajnega odlagališča v občini, in poslali oster protest republiški vladi. Zahtevali so: da pristojna ministrstva proučijo še druge možnosti za odlaganje NSRAO, da se udeležijo izredne seje skupščine v Krškem na to temo in da čimprej sklenejo ustrezno meddržavno pogodbo s Hrvaško.

Protest se je nadaljeval do večera, ko je na zahtevo zdaj že okrog 100 krajanov v Kališovec prispel državni sekretar za energetiko Boris Sovič. Ta je pred množico podpisal izjavo, da v krški občini (z izjemo območja okrog nuklearke) brez soglasja prebivalcev ne bo več nobenih raziskav za graditev trajnega odlagališča NSRAO in prav tako ne same gradnje. V izjavi izvzeto območje nukIearke je v naslednjih dneh v Posavju dvignilo precej prahu. Več o dogodku v Prilogi.

 Kot je na tiskovni konferenci, naslednjega dne povedal načelnik UNZ Krško Rajmund Weber, očitki, da policija ob dogodku ni odigrala svoje vloge, niso upravičeni. Po 12. uri, ko so bili: obveščeni o »ugrabitvi« novinarjev, so imeli dogajanje pod nadzorom in so bili pripravljeni posredovati, če bi prišlo do najhujšega. Na prizorišče niso poslali policistov, kar je bila posebna želja občinskih oblasti, ki so ocenile, da jim bo jezo uspelo pomiriti s pogovorom.

 Podpis pod sliko:
S PESTJO PROTI OBLASTI - Slabo obveščeni in že večkrat izigrani krajani si niso znali pomagati drugače, kot da so uporabili silo. (Foto: B. D.­G.)

 Dolenjski list, 3.6.1993

Prispevki na TVS:
TVD 27.5.1993
TVD2 27.5.1993
TVD 28.5.1993

 Na vrh strani


Arhiv prispevkov TVS

Predstavitev TV dopisništva Krško

Odmevi na moje poročanje
*Komentarji Zadnjega spusta po Savi 2008
*Prijetje na hrvaški meji 2001
*Media Watch - O Romih 2000
*Svetovni dan Romov
*Ugrabitev na Kališovcu 1993
*Ljudje pod Bohorjem ne marajo odpadkov 
*Z udarci proti odlagališču NSRAO

Interne informacije

 

življenjepis  |   hobiji  |   dopisnik TVS  |   novinarstvo  |   literatura  |   spomini  |   video  |   razstave  |   fotografije